PDA

View Full Version : berg 4 receivers


tallflyer
05-27-2007, 09:29 AM
Berg 4 receiver and Hitec eclipse 7 Radio problems!

I just want to know if anyone besides me is having problems with the berg 4 receiver and Hitec radios.

Castle was nice enough to send me a new receiver and tonight it did the same thing again.

I turnd the radio on first and then plugged in the battery and a little red light came on the receiver. The receiver acted like it was the wrong frequency and just glitched a second.

I read the instructions and unpluged everything and still the same result.
I then waited a couple more minutes moved my radio about 6 feet away and turned it on again and when I plugged in this time it worked fine.

Just looking for others that might have had the same issues.

skiman762
05-27-2007, 03:37 PM
I run a JR tx and have berg,jr,futaba rx'x all of them will glitch if I'm really close even with the ant down

tallflyer
05-28-2007, 04:52 AM
Ok so now I think I understand about berg receivers. as long as you turn your radio on and put it about 3 to 4 feet away from your plane wait a couple seconds (about 5) then plug your battery into your esc you are fine.

Just dont get your Radio too close to the receiver otherwise this is when the problem starts.

jperch
05-31-2007, 03:54 PM
Interesting. It sounds as is the receiver is so sensitive, having the tx too close will swamp the poor thing.

I have had this happen before with a different brand of receiver. It was one of the Polk 6 channel synthesized receivers. It worked great. But I found that if I was standing too close to my airplane with the antenna up, within 2 feet or so, the servos would glitch. As soon as I stepped back one step everything was fine. I never had a problem with it in flight.

Have you had any trouble with it in flight?

Joe

F3AFlyer7
05-31-2007, 05:34 PM
Interesting. It sounds as is the receiver is so sensitive, having the tx too close will swamp the poor thing.

I have had this happen before with a different brand of receiver. It was one of the Polk 6 channel synthesized receivers. It worked great. But I found that if I was standing too close to my airplane with the antenna up, within 2 feet or so, the servos would glitch. As soon as I stepped back one step everything was fine. I never had a problem with it in flight.

Have you had any trouble with it in flight?

Joe

Yes this is true. The reciever is very sensitive and will show signs of "glitching" if you get too close to it with your transmitter. This should only happen on the ground, however, as the Bergs are designed to work best in the air. So if you were to elevate your airplane to chest height, things should pretty much clear up.

Scott

jperch
05-31-2007, 05:40 PM
That makes sense to me.

Joe

skiman762
06-01-2007, 12:35 AM
Is your ant extended or down when you power up

daniirwan
06-01-2007, 04:10 AM
This should only happen on the ground, however, as the Bergs are designed to work best in the air. So if you were to elevate your airplane to chest height, things should pretty much clear up.

Scott

Yeah i think Scott is right. refer here: http://www.castlecreations.com/support/documents/berg_4_user_guide.pdf

regards,

-Dani

tallflyer
06-04-2007, 01:45 PM
Berg4 receivers and Hitec Eclipse 7 radios Well I lost a plane yesterday to a radio glitch (well It was not lost just broke up a bit as I was flying in real close when the glitch hit and the plane hit the deck) the plane will live to fly again but Im the receiver is coming out.

this is now the 2nd one that has done this too me.

Thank god it was not worse then it was!

daniirwan
06-05-2007, 10:50 AM
man..i always had the impression that berg receivers are good, altho I don't own one. so in your opinion, are their receivers bad? i mean, tallflyer above did crash due to his berg rx..

skiman762
06-05-2007, 01:02 PM
There are lots of things that can cause a glitch besides a bad rx including a bad tx, over loading the BEC, bad ant routing,etc
I use berg rx's and if I had 2 bad ones that I knew 100% were bad
I would start playing Lotto

tallflyer
06-05-2007, 01:56 PM
Berg receiver.

Yes it was the receiver that caused my plane to crash! just a quick note I have other berg products that work fine its just the little micro stamp receivers and my Transmitter don't like each other and let me explain why. I use the Hitec Eclipse 7 it comes with a device if you dont know that lets you change the frequency on the radio to any channel you like, enough said Castle Creations has put information on there site about this issue and I have even sent one back and they replaced it with one that worked (the one that just failed ) so I think its just the combo Radio and receiver. I'm just glad It was not worse then it was and I did not trash one of my other planes. then you would have heard me yelling!

skiman762
06-05-2007, 03:02 PM
Berg receiver.

Yes it was the receiver that caused my plane to crash! just a quick note I have other berg products that work fine its just the little micro stamp receivers and my Transmitter don't like each other and let me explain why. I use the Hitec Eclipse 7 it comes with a device if you dont know that lets you change the frequency on the radio to any channel you like, enough said Castle Creations has put information on there site about this issue and I have even sent one back and they replaced it with one that worked (the one that just failed ) so I think its just the combo Radio and receiver. I'm just glad It was not worse then it was and I did not trash one of my other planes. then you would have heard me yelling!

My freind has that spectra 7 can you post the link to that info so I can pass it on to him, I couldn't find it on the CC site
thanks

tallflyer
06-05-2007, 05:25 PM
My freind has that spectra 7 can you post the link to that info so I can pass it on to him, I couldn't find it on the CC site
thanks


Here is the link to there FAQ page

http://www.castlecreations.com/support/faqs/faq-berg.html#berg16

I also talk to Joe at Castle via email

Joe Ford
Product Specialist
Castle Creations

The Eclipse 7 with the spectra box can be set up to do PCM or PPM and this can also cause a problem read post 16.

skiman762
06-05-2007, 05:38 PM
Ok thanks
I noticed the red led going bright and dim yesterday when I was setting up a new plane
I better check it out futher

GWILLIE
09-10-2007, 02:40 PM
Where is this little rd light you mention?? I've never seen it on my Berg 4Ls. My ESC has one, but not my receivers.

Joe Ford
09-10-2007, 10:51 PM
It's under the shrinkwrap. It's a good thing when it's not on. :) If you really want to see it, remove the prop for safety reasons, power up the system, then turn the radio off...you'll see the LED come on. :) Use caution when doing this please.