Wattflyer RC Network: RC Universe :: RCU Magazine :: RCU Forums :: RCU Classifieds :: RCU User Reviews :: RCU YouTube
Home Who's Online Calendar Today's Posts RealTime Post Spy Mark Forums Read
Go Back   WattFlyer RC Electric Flight Forums - Discuss radio control eflight > R/C Electric Power - Batteries, Chargers, ESCs and More > Power Systems
Register Members List Wattflyer Extras Articles Search Today's Posts Mark Forums Read Social Groups

Power Systems Talk about motors, ESC speed controllers, gear drives, propellers, power system simulators and all power system related topics

Thank you for your support (hide ads)
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-01-2014, 12:47 AM   #1
ewilliam
New Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 9
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Friends: (0)
Default Engine/ESC/Receiver Reboot

I bought a FMS Corsair (v1 modified with a 60 Amp ESC and power 32 motor) from a friend. I had seen him seen him fly it recently, so I know I didn't buy a flying Lemon. I did not buy the receiver he used, but installed a Spektrum AR 6210. It bound fine with a steady light on both the receiver and the remote. I removed the bind plug and then powered back on the receiver (Tx on the entire time....about 15 feet away). I tested all the servo's and the retracts and they work fine. When I barely moved the throttle to test if the engine was connected. It seemed to reset....it beeped four times for the 4 cell battery that I am using paused and then beeped once more to indicate that was ready to go. Tried it again and same thing. It is like it thinks that I put a new battery in and it indicating that it is ready to go. The receiver light is steady on except when it is resetting....

Help.
ewilliam is offline  
  Reply With Quote
Old 02-01-2014, 02:46 AM   #2
CHELLIE
Super Contributor
 
CHELLIE's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Hesperia, So. Calif
Posts: 18,245
View CHELLIE's Gallery13
Thanked 2,112 Times in 2,022 Posts
Club: Chino Renegades RC Flying Club
Awards Showcase

Scratchbuilders Award  Scratchbuilders Award  Ambassador Award  100mph Speed Demon 
iTrader: (4)
Friends: (306)
Default

Remove the prop and set the throttles esc end points, If that does not do it, see if the throttle on the transmitter is not reversed.

http://www.wattflyer.com/forums/show...tle+end+points

http://www.wattflyer.com/forums/show...tle+end+points

I may be getting Older, But I Refuse to grow Up I am Having to much Fun to Grow Up LOL
CHELLIE is offline  
  Reply With Quote
Old 02-01-2014, 02:50 AM   #3
CHELLIE
Super Contributor
 
CHELLIE's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Hesperia, So. Calif
Posts: 18,245
View CHELLIE's Gallery13
Thanked 2,112 Times in 2,022 Posts
Club: Chino Renegades RC Flying Club
Awards Showcase

Scratchbuilders Award  Scratchbuilders Award  Ambassador Award  100mph Speed Demon 
iTrader: (4)
Friends: (306)
Default

Originally Posted by floridaboy
I just tried moving the trim all the way down with the throttle reversed and it now works thanks for the help i knew there must be something i was missing. It did not work untill the trim was moved all the way down. Thanks again.
Quite a few ESC need to see the FULL range of throttle stick movement ... so for setting it up :

a) Switch on TX
b) Put trim all way DOWN
c) Put stick all way UP to max throttle

d) Plug in model battery pack
e) Listen for beep
f) Return Tx throttle stick to DOWN minimum throttle position.
g) Listen for confirmation beep

Power of both.

Now test ...

1) Switch on Tx
2) Put throttle trim to mid point
3) Throttle stick to idle position
4) Connect battery to model

Listen for beeps / music if enabled.

Try throttle ... you should have full range now.

If not ... reverse Tx throttle and try above set-up again ....

It's always good as well if you have a Throttle Cut or Hold you can activate when connecting model battery's ... but this will inhibit arming of motor till switched of.


Nigel

I may be getting Older, But I Refuse to grow Up I am Having to much Fun to Grow Up LOL
CHELLIE is offline  
  Reply With Quote
Old 02-01-2014, 03:34 AM   #4
ewilliam
New Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 9
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Friends: (0)
Default

I went through the calibration procedure as suggested both ways. I did get the two beeps a max position and a regular four beeps at the low. I powered off both and then reset my TX. Powered on TX, then RX and it began to beep quickly....

Rebound it to my DX-8 and did both ways again....again the quick beeping.

Appreciate the try and the detailed directions...any other possibilities?
ewilliam is offline  
  Reply With Quote
Old 02-01-2014, 05:13 AM   #5
CHELLIE
Super Contributor
 
CHELLIE's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Hesperia, So. Calif
Posts: 18,245
View CHELLIE's Gallery13
Thanked 2,112 Times in 2,022 Posts
Club: Chino Renegades RC Flying Club
Awards Showcase

Scratchbuilders Award  Scratchbuilders Award  Ambassador Award  100mph Speed Demon 
iTrader: (4)
Friends: (306)
Default

Originally Posted by ewilliam View Post
I went through the calibration procedure as suggested both ways. I did get the two beeps a max position and a regular four beeps at the low. I powered off both and then reset my TX. Powered on TX, then RX and it began to beep quickly....

Rebound it to my DX-8 and did both ways again....again the quick beeping.

Appreciate the try and the detailed directions...any other possibilities?
Check the transmitter throttle % Percentage it should be at 100% , hope that helps, if not some one else that has had a similar problem may be able to chime in,

ALSO try another receiver, what esc are you using, you might need to program the ESC for a 4 cell lipo

Also check your wire connections at the motor to esc, make sure they are tight, check for a cold solder joint, check the plug on the esc to receiver for loose wires, pull on the wires a little, with the prop off, do a wire wiggle test, wiggle the wires around to see if they make a intermediate contact when trying to power up the motor.

I may be getting Older, But I Refuse to grow Up I am Having to much Fun to Grow Up LOL
CHELLIE is offline  
  Reply With Quote
Old 02-01-2014, 03:05 PM   #6
ewilliam
New Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 9
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Friends: (0)
Default

I appreciate your help...I tried another Rx and checked all the throttle throws (it is at 100%). No luck. I'll check the wiring...just bought it and seen it flown...the only think I did was solder EC3's onto the ESC.

Fortunately, the guy who I bought it from was really surprised when I told him....we're going to meet out at the field today to trouble shoot....got some other guys who might be able to help....

One of the nice things about living in the South is that you can pretty much fly year around....going to be 60 to day.

E
ewilliam is offline  
  Reply With Quote
Old 02-01-2014, 03:11 PM   #7
xmech2k
Ya got any Beeman's?
 
xmech2k's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Diego, CA
Posts: 2,517
View xmech2k's Gallery21
Thanked 232 Times in 230 Posts
Club: CVMRCC, SEFSD
Awards Showcase

1kW  Outstanding Contributor Award 
iTrader: (0)
Friends: (7)
Default

A-ha! Check your soldering. Sounds like a bad connection. A key to troubleshooting. If it was working right before, did I do anything recently that might have something to do with it?
xmech2k is online now  
  Reply With Quote
Old 02-01-2014, 07:15 PM   #8
JetPlaneFlyer
Super Contributor
 
JetPlaneFlyer's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Aberdeen, Scotland
Posts: 4,310
Thanked 476 Times in 444 Posts
Awards Showcase

5kW  Outstanding Contributor Award  1kW 
iTrader: (0)
Friends: (8)
Default

Try this:

Power up Tx and the model with Tx throttle closed (trim neutral). Go into Tx programming and gradually increase the low end point on the throttle travel to a value greater than 100. Just keep increasing it until eventually you should get a a few beeps from the motor to indicate that the ESC has armed. Leave the Tx end point in that position.

It should run ok now.

You may want to now calibrate the throttle high point by powering on with throttle open and then close when you get the calibration confirmation beep. This works for most ESC's.
JetPlaneFlyer is offline  
  Reply With Quote
Old 02-02-2014, 01:58 AM   #9
ewilliam
New Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 9
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Friends: (0)
Default

Thanks all...Tried all of the throttle adjustments....worked with friends are our airfield today and found that some thing was wrong with the ESC..tried several Rx and some new cabling with fresh solder done with by a real pro....no luck, so we....tried a new ESC and everything worked just fine....Sometimes you just have to move one....hate the spend the $$$, but it worked out.
ewilliam is offline  
  Reply With Quote
Old 02-02-2014, 02:04 AM   #10
CHELLIE
Super Contributor
 
CHELLIE's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Hesperia, So. Calif
Posts: 18,245
View CHELLIE's Gallery13
Thanked 2,112 Times in 2,022 Posts
Club: Chino Renegades RC Flying Club
Awards Showcase

Scratchbuilders Award  Scratchbuilders Award  Ambassador Award  100mph Speed Demon 
iTrader: (4)
Friends: (306)
Default

Originally Posted by ewilliam View Post
Thanks all...Tried all of the throttle adjustments....worked with friends are our airfield today and found that some thing was wrong with the ESC..tried several Rx and some new cabling with fresh solder done with by a real pro....no luck, so we....tried a new ESC and everything worked just fine....Sometimes you just have to move one....hate the spend the $$$, but it worked out.
Glad you got it figured out Now, you have a good idea of what to look for in the future if you have anymore throttle problems Every thing that has been mentioned here at one time or another has caused these kind of Throttle issues, Take care, Chellie

I may be getting Older, But I Refuse to grow Up I am Having to much Fun to Grow Up LOL
CHELLIE is offline  
  Reply With Quote
Reply

  WattFlyer RC Electric Flight Forums - Discuss radio control eflight > R/C Electric Power - Batteries, Chargers, ESCs and More > Power Systems

« Previous Thread | Next Thread »

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 11:29 PM.


Powered by: vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2005 WattfFlyer.com
RCU Eflight HQ

Charities we support Select: Yorkie Rescue  ::  Crohn's & Colitis Foundation



Page generated in 0.18732 seconds with 36 queries