Batteries & Chargers Discuss Li-P, Li-Ion, NiMh, Nicad battery technology and the chargers that juice 'em up!

strange behavior from a new battery???

Old 08-09-2009, 09:52 PM
  #1  
pilotmikey96
AIRPLANES!!!
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2009
Location: long eaton, derbyshire england, u.k
Posts: 29
Default strange behavior from a new battery???

i brought this new li-po 1250mAh 11.1V battery from the local model shop and ive charged it up but when i put it inside my aircraft (cessna ep 400 CML) it makes a strange noise, the rudder struggles for a while then everything jams to the right? the wheel is attached to the rudder so that jams right too, and after that, nothing moves , cant figure out whats wrong with it, it cant be the aircraft because it works perfectly on the origional battery so i thought id ask around before taking it back to the shop.
thanks
michael
pilotmikey96 is offline  
Old 08-09-2009, 10:23 PM
  #2  
Whathappened
New Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: New Jersey
Posts: 7
Default

It sounds more like a receiver problem than a battery problem.
Whathappened is offline  
Old 08-09-2009, 10:28 PM
  #3  
pilotmikey96
AIRPLANES!!!
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2009
Location: long eaton, derbyshire england, u.k
Posts: 29
Default reply

thanks for the reply
it works on the other battery just not on this one, dont see how it can be the reciever?
michael
pilotmikey96 is offline  
Old 08-09-2009, 10:33 PM
  #4  
mpotter187
Member
 
mpotter187's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Maryland
Posts: 250
Default

Originally Posted by pilotmikey96 View Post
i brought this new li-po 1250mAh 11.1V battery from the local model shop and ive charged it up but when i put it inside my aircraft (cessna ep 400 CML) it makes a strange noise, the rudder struggles for a while then everything jams to the right? the wheel is attached to the rudder so that jams right too, and after that, nothing moves , cant figure out whats wrong with it, it cant be the aircraft because it works perfectly on the origional battery so i thought id ask around before taking it back to the shop.
thanks
michael
Have you checked the battery with a volt meter? First thing I would do is check for low voltage on the pack, that could very easily cause it to go crazy, or maybe a short in the pack that would give a strange rating.

Is the pack puffed at all or damaged any way? Have you tried your old battery since you have used the new one does the problem still go away?

In any case I would store the pack outdoors in a fire proof container just in case there is a short or other damage since there is a chance the damaged pack could catch fire. Advise the local model shop that the pack is potentially damaged as well when you return it.
mpotter187 is offline  
Old 08-09-2009, 10:36 PM
  #5  
pilotmikey96
AIRPLANES!!!
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2009
Location: long eaton, derbyshire england, u.k
Posts: 29
Default reply

i did try the other battery straight after to make sure i havent broke my airplane and it works perfectly.
il check it with a voltmeter as soon as i can and i will store it in the shed for now.
thanks for the reply
michael
pilotmikey96 is offline  
Old 08-10-2009, 02:32 PM
  #6  
mpotter187
Member
 
mpotter187's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Maryland
Posts: 250
Default

Originally Posted by pilotmikey96 View Post
i did try the other battery straight after to make sure i havent broke my airplane and it works perfectly.
il check it with a voltmeter as soon as i can and i will store it in the shed for now.
thanks for the reply
michael
No problem, I would take your stuff to the hobby shop and show them what it is doing with the new and old battery, since clearly it is at fault.

They should replace the battery for you without much hassle, I would even test the new before you left.
mpotter187 is offline  
Old 08-10-2009, 07:29 PM
  #7  
pilotmikey96
AIRPLANES!!!
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2009
Location: long eaton, derbyshire england, u.k
Posts: 29
Default

i have took it to a different model shop from the one i brought it from for volt testing and the voltage is unusualy low and it seems not to be charging, the person at this model shop said take it back to the shop i got it from and ask them for a new one, so im going to go there tomorow and get it replaced it should be coverd by warrenty
thanks for all your replys
michael
pilotmikey96 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Ribcracker
Batteries & Chargers
5
08-09-2009 03:52 AM
FlyingViking
Beginners
3
05-26-2009 04:20 PM
Murocflyer
Support & Suggestions
36
11-12-2007 10:34 PM
dashley
General RC E-Heli Talk
2
03-31-2007 11:24 PM
Ingy_FLingy
General RC E-Heli Talk
0
12-26-2006 10:14 AM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Quick Reply: strange behavior from a new battery???


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.

Page generated in 0.09732 seconds with 15 queries