Electronic Builders Workshop Discuss how to build motors, ESC's, chargers, mixers, etc here

Spektrum DX-8 Flaperon setup HELP

Old 06-28-2014, 01:29 AM
  #1  
tocar64
Tom B
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2014
Location: San Diego CA
Posts: 7
Default Spektrum DX-8 Flaperon setup HELP

Can anyone help me with setting up my DX-8 for flaperons?? I have A 6 ch rx and plugged one servo into the AIL slot and the other into the AUX-1 slot. I went into wing type on the DX-8 and weather I use Duel Ail or Flaperon, I only get response from the servo plugged into the AIL slot. HELP!!!

Last edited by tocar64; 06-28-2014 at 02:37 AM.
tocar64 is offline  
Old 06-28-2014, 01:49 AM
  #2  
xmech2k
Ya got any Beeman's?
 
xmech2k's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Diego, CA
Posts: 3,099
Default

Go to your Monitor page and make sure there are 2 channels moving when you move the ail. Then see what that other channel, the one that's not AIL, is. IIRC, it may use the gear output.
xmech2k is offline  
Old 06-28-2014, 02:35 AM
  #3  
tocar64
Tom B
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2014
Location: San Diego CA
Posts: 7
Default

Okay, I checked the monitor and it shows the RAL and LAL moving. It does not show an AUX1 port. The last 3 are: LAL, AUX2 and AUX3.
tocar64 is offline  
Old 06-28-2014, 03:14 AM
  #4  
xmech2k
Ya got any Beeman's?
 
xmech2k's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Diego, CA
Posts: 3,099
Default

Oh yeah. They rename them on the screen. I think like I said, it winds up on the gear port of the rx. When all else fails, try the different plugs and see what works!

Last edited by xmech2k; 06-28-2014 at 05:58 AM.
xmech2k is offline  
Old 06-28-2014, 04:43 AM
  #5  
fhhuber
Super Contributor
 
fhhuber's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 4,786
Default

Originally Posted by tocar64 View Post
Okay, I checked the monitor and it shows the RAL and LAL moving. It does not show an AUX1 port. The last 3 are: LAL, AUX2 and AUX3.

It renamed the AUX1 port in the TRANSMITTER, but didn't change the label on the RX... its still AUX1

JR/Spektrum port order is: Throttle, Aileron, Elevator, Rudder, Gear, AUX1/2/3/4/5...

Pretty standard to NOT use the 5th (Gear) channel for the flap or second aileron channel. Futaba uses 6th port also.

So skip a port between rudder and your second aileron/flap/flaperon channel.

There ARE other settings that could leave the second aileron so it doesn't move. Generally if you start out with a CLEARED model memory you won't run into these potential issues. I always clear the memory (even if its never had a model assigned to it) before I start plugging in servos when setting up a model.
fhhuber is offline  
Old 06-28-2014, 02:30 PM
  #6  
tocar64
Tom B
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2014
Location: San Diego CA
Posts: 7
Default

Do you think if I re-bind the RX it will see the AUX channel as the 2nd AIL ??
tocar64 is offline  
Old 06-28-2014, 06:26 PM
  #7  
xmech2k
Ya got any Beeman's?
 
xmech2k's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Diego, CA
Posts: 3,099
Default

Lol! You searched for my pet peeve, didn't you? No. The process of binding only makes the tx and rx talk to each other on that model memory. They are either bound or not. The only thing it will do on certain Spektrum rx's, is set the rx's failsafe servo positions. The 2nd ail position is set within the tx.

I just checked some dual ail models in my Dx8, and it looks like on the monitor screen the 2nd ail is in the spot where "AX1" used to be, not the gear position as I previously thought. Did you find out which position on the rx it is? Which rx are you using, btw?
xmech2k is offline  
Old 06-28-2014, 06:45 PM
  #8  
fhhuber
Super Contributor
 
fhhuber's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 4,786
Default

Originally Posted by tocar64 View Post
Do you think if I re-bind the RX it will see the AUX channel as the 2nd AIL ??

Clearing model memory and starting over might help... That might require a rebind. (didn't require rebind with X9303 DSM2... haven't checked with my DX-18 DSMX mode)

Check that the aileron that is not responding will work if you swap which aileron is plugged into which channel.
If the same aileron still moves and the same one doesn't move then you have a servo issue. Either the servo is bad or the plug on the wire is bad.
If it swaps which aileron works and which doesn't then you have an issue with your RX or your programming. (more likely the programming)

My standard practice when setting up a plane with separate servos for each aileron is to make both ailerons work correctly on a Y harness THEN split to different channels. That involved 3 Y harnesses when doing an ultimate Bipe, one servo for each of 4 aileron surfaces. (Then I split it out to 4 channels... one at a time.)
fhhuber is offline  
Old 06-28-2014, 08:18 PM
  #9  
tocar64
Tom B
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2014
Location: San Diego CA
Posts: 7
Default

Thanks to everyone for all your help. I feel like a fool! All it took was putting the servo into the RX correctly!!! It was backwards!!! WOW!!!
tocar64 is offline  
Old 06-28-2014, 10:03 PM
  #10  
xmech2k
Ya got any Beeman's?
 
xmech2k's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Diego, CA
Posts: 3,099
Default

Lol! Don't feel bad. I think we've all done it. Now you know it's the first thing to check.
xmech2k is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Gibbon
RC Radios, Transmitters, Receivers, Servos, gyros
5
03-04-2014 08:59 PM
dumpsterjay
Radio Equipment For Sale & WTB
0
08-02-2012 02:02 AM
danauti1
RC Radios, Transmitters, Receivers, Servos, gyros
13
06-03-2012 04:23 AM
AirmanAirhead
RC Radios, Transmitters, Receivers, Servos, gyros
4
03-27-2011 06:21 AM
KenSue
Power Systems
9
01-29-2011 01:36 AM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Quick Reply: Spektrum DX-8 Flaperon setup HELP


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.

Page generated in 0.07055 seconds with 11 queries